Aan het eind van de oorlog, 8 april 1945, werd de Ellenbroeksbrug, de dorpsbrug in Lemelerveld, opgeblazen. Er waren toen nog veel Duitsers in het dorp. Onder hen bevond zich de Ortskommandant van Zwolle die op de vlucht naar zijn land even een pas op de plaats had gemaakt in boerderij Bromhaar bij het tegenwoordige viaduct. Hoe werden zij overmeesterd ?
Via Hellendoorn trokken de bevrijders richting Raalte en Heino. Slager Muller, lid van een verzetsgroep, die net als iedereen de oorlog liever vandaag dan morgen beëindigd zag, besloot samen met zijn broer Karel en Hugo Timmer naar Luttenberg te gaan om te proberen een Canadese eenheid naar Lemelerveld te krijgen om de Duitsers te pakken.
De Canadezen kwamen met het drietal Lemelervelders mee in een colonne tanks van de Manitoba Dragoons. Het drietal klom achter de geschutskoepel op één van de stalen monsters en al gauw bereikten ze de Sikkensteeg (Nieuwstraat).

Onder de restanten van de op 8 april '45 opgeblazen Ellenbroeksbrug werd een Duitser ontdekt met een pantservuist, een anti-tankwapen. Hij werd zonder pardon uitgeschakeld. Bij boerderij Cents (toen Voorveld) stopte de colonne onverwacht: Wat bleek? Het was theetijd .....
Op de andere hoek van de Ellenbroeksbrug (thans cafetaria Zwakenberg) had de familie Ellenbroek een smederij met woning. Daar lagen de Duitsers met hun wapens op zolder en hadden zich een ruim schootsveld gecreëerd door de dakpannen wat op te schuiven. Helaas zou het huis in een korte maar felle strijd afbranden. Een gewonde Canadees werd door de verzetsmensen het huis van Jan Schaapman binnengesleept. Ze gaven hem een fles wijn ter verzachting van de pijn.

Aan de Vilstersestraat stonden in die tijd huisjes die gebouwd waren voor Hongaarse vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog. Op die plek werden 37 Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt. Op aanwijzing van de verzetsgroep kreeg men er nog meer te pakken o.a. bij boerderij Vree (Pakkien) en bij Witteveen richting Raalte. Echter, de Zwolse Ortskommandant wist de dans helaas te ontspringen.
