paint splash
paintCichoreifabriekpaint splashpaint splashpainting

Cichoreifabriek

Koffie was in het begin van de 19e eeuw erg kostbaar en onbetaalbaar voor arme mensen. Als alternatief werd cichoreipoeder gebruikt. De stoomfabriek was gunstig gelegen aan de Vecht en de zaken gingen goed. De poeder van de cichoreifabriek werd in veel landen verkocht.

Cichoreipoeder

In het begin van de 19e eeuw was koffie erg duur want koffiebonen werden alleen verbouwd in landen ver weg. Arme mensen konden dit niet betalen en gingen op zoek naar een alternatief. In Friesland werden veel cichoreiplanten verbouwd, daar werden de planten geoogst en gedroogd. In de fabriek werden de wortels van deze planten gekookt en gemalen. Het resultaat was cichoreipoeder. De smaak leek wat op die van koffie en het was ook nog eens gezond. Cichorei bevat veel vitaminen en geen cafeïne.

Stoomcichoreifabriek

Berend Hendrik Egberts richtte in 1858 een cichoreifabriek op in Dalfsen. Zijn vader, Jacob Egberts, had altijd een cichoreifabriek gehad in Winterswijk. Dalfsen was gunstiger gelegen dan Winterswijk. De Vecht was belangrijk voor de aanvoer van grondstoffen en het vervoer van de eindproducten. Ook was hier voldoende water aanwezig voor de stoommachine. De fabriek was eerst gevestigd in de katoenweverij van Jacob Themans aan de Ruitenborghstraat. In 1860 liet Egberts een villa bouwen aan de Vecht. Vier jaar later werd daar ook de nieuwe fabriek in gebruik genomen: de Stoomcichoreifabriek. De zaken gingen goed. De poeder werd over de hele wereld verkocht en op een tentoonstelling in Londen wonnen ze zelfs een medaille. Vanaf de Tweede Wereldoorlog liep het aantal klanten steeds verder terug. De cichoreikoffie werd steeds minder gedronken. In 1948 werd de fabriek verkocht aan Buisman uit Zwartsluis. Uiteindelijk sloot de fabriek in 1965 zijn deuren.

Fabriek en witte villa

Sinds 1986 werd de villa en een gedeelte van de fabriek gebruikt als uitbreiding van het gemeentehuis. De villa werd gebruikt als trouwlocatie en kantine. Vandaag de dag vind je hier Restaurant de Fabriek en Theater de Stoomfabriek. Ook in de witte villa is nu een restaurant gevestigd, de Sukerieje. Het fonteintje op het plein, met steentjes in de kleuren van de cichoreiplant, herinnert ons nog aan de historie van de cichoreifabriek.