paint splash
paintDe Bisschopsschanspaint splashpaint splashpainting

De Bisschopsschans

De Bisschopsschans werd opgezet om vijanden tegen te houden. Uiteindelijk raakte de schans in verval. Nu is de Bisschopsschans een toeristische trekpleister.

Er waren maar een paar manieren om tussen de moerassen van Noord-Overijssel door naar het noorden te reizen. In 1635 werd de Nieuwedijk aangelegd. Dit was een weg om via Zwolle naar het noorden te reizen. In 1665 viel de bisschop van Münster, Bernard van Galen, ook wel Bommen Berend genoemd, met zijn leger plotseling het oosten binnen. Hij wilde via de Nieuwedijk naar het noorden trekken. Bij de Lichtmis werd een schans opgeworpen om hem tegen te houden. In 1672 herhaalde de geschiedenis zich. Toen gebruikte de bisschop de Lichtmis als uitvalsbasis. In 1673 werd hij verdreven door Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen. Na de vrede van Münster raakte de schans in verval. In museum de Palthehof ligt nog een aantal oude vuurwapens.

Stervorm

De buitengracht van de schans had een stervorm. Deze vorm is in 2008 opnieuw uitgegraven als waterbergplaats. Het schouwpad werd een wandelpad, zo kreeg de Bisschopsschans een toeristische bestemming.

paintpaint splashpaint splashpainting