paint splash
paintDe marketafelpaint splashpaint splashpainting

De marketafel

Zo’n 5000 jaar geleden waren er al boeren actief in Oudleusen. Hier is jammer genoeg niet veel van terug te zien. Door de marketafel komt een stukje geschiedenis toch tot leven. Op het blad staat een 19e eeuwse kaart met daarop de oude erven.

5000 jaar geleden waren er al boeren actief in Oudleusen. Dit blijkt uit archeologische vondsten. Verder is er niet veel van terug te vinden. De oude erven zijn afgebroken of in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Langs de Om de Landskroon en in de buurt van de Hout Es zijn er nog een aantal te zien. Rond 1500 waren er ongeveer twintig erven met elk een eigen naam. Deze namen verdwenen door de jaren heen. Pas rond de 19e en 20e eeuw kregen de boeren hun erf in eigen bezit. Ze hechtten niet veel waarde aan de namen die hun herinnerde aan de pachttijd. Omdat deze namen toch een stukje geschiedenis zijn, hebben ongeveer 35 boerderijen weer een historische naam op de gevel.

Atlas van Dalfsen

In 1832 kwam een atlas uit van Dalfsen waarin veel kaarten van de oude erven staan. Zo is de marketafel ontstaan. Deze heeft een speciaal plekje op het plein bij de kerk in de vorm van een picknicktafel. Op het blad staat een 19e eeuwse kaart van Oudleusen met daarop de oude erven. Ook is te zien hoe het gebied er vroeger uitzag. Een stukje geschiedenis komt tot leven!

Lees meer over de geschiedenis van Oudleusen
paintpaint splashpaint splashpainting