paint splash
paintFietsenfabriek Unionpaint splashpaint splashpainting

Fietsenfabriek Union

Aan het kanaal in Den Hulst werd "Firma B.J. van den Berg" opgericht, een rijwielhandel die al snel uitgroeide tot de Union Rijwielfabriek. Er werden op zeker moment tot wel 1.000 fietsen per dag gemaakt. Een verwoestende brand, financiële en bestuurlijke problemen maakten dat het bedrijf uiteindelijk failliet ging.

Start van de rijwielhandel

In 1904 begon B.J. van den Berg aan het kanaal in Den Hulst een rijwielhandel. Bijzonder want het was een echte molenaarsfamilie. Drie van de zes molens in Nieuwleusen waren eigendom van een Van den Berg. De rijwielhandel was erg succesvol. De handel groeide uit tot de Union Rijwielfabriek, een belangrijke fietsenfabriek in Nederland. Rond 1970 werkten er 300 mensen in de fabriek en werden er tot wel 1.000 fietsen per dag geproduceerd. Van 1965 tot 1973 werden er ook bromfietsen gemaakt in de fabriek. Door de jaren heen werd veel geïnvesteerd in nieuwe modellen, betere machines en techniek. In 1976 ging het oorspronkelijke gebouw verloren bij een grote brand. Er werd een nieuwe moderne vleugel bijgebouwd.

Familiebedrijf

De fietsenfabriek bleef in de familie. Na drie generaties familiebedrijf kende Union veel financiële en bestuurlijke problemen. In 2001 ging het bedrijf failliet. In de jaren die volgden werd het bedrijf meerdere keren overgenomen. De productie van de fietsen verdween uit Nieuwleusen. Ook brak er in 2009 opnieuw een verwoestende brand uit. Nu is er alleen nog een klein bedrijfspand over. In 2012 werd Pon Holdings de eigenaar van het merk Union.