paint splash
paintFietsroute rond Nieuwleusenpaint splashpaint splashpainting

Fietsroute rond Nieuwleusen

Fietsen door het heden en verleden van Nieuwleusen met het start- en eindpunt bij Museum Palthehof.

Nieuwleusen is ontstaan in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Het gebied tussen de Vecht en de Reest, van Coevorden tot Hasselt, bestond toen voornamelijk uit ontoegankelijke veenmoerassen. Vanuit het dorp Oudleusen is men steeds verder noordwaarts in het Leusenerveld gaan turf afgraven en ontginnen. Het gebied waar Nieuwleusen nu ligt, heette het 'Ommer moer' (Ommer veenmoeras). Het dorp ligt op een zandtong die vroeger boven het hoogveen uitstak. In 1640 is hierop ook de havezate Oosterveen gesticht die nu niet meer bestaat.

In de woonkern Den Hulst stond de bekende fietsenfabriek Union gelegen aan de vroegere Dedemsvaart. Den Hulst bestond in de 17e eeuw alleen uit boerderijen. In 1803 liet Baron van Dedem een kanaal graven, de Dedemsvaart. Hij bewoonde de Havezate De Rollecate gelegen aan zijn eigen kanaal. Zijn activiteit heeft geleid tot grote bloei van het achterland en het ontstaan van het dorp Dedemsvaart. De fietstocht gaat over de rug van de Nieuwleusener zandtong van oost naar west langs oude boerderijen en een schaapskooi.

-

Onder de knop is een routebeschrijving te vinden met daarin een volledige beschrijving van alle bezienswaardigheden onderweg en van alle QR-tegels die onderweg zijn aangebracht met extra informatie die is te raadplegen met de QR-scanner op uw smartphone.

De route is ook te Downloaden in een GPS-app waarmee u de route online kunt volgen op uw smartphone. Als u die nog niet heeft dan kunt u bijvoorbeeld de app Topo-GPS installeren.

Bekijk hier de routebeschrijving   Download route