paint splash
paintGrote Kerk Dalfsenpaint splashpaint splashpainting

Grote Kerk Dalfsen

De Grote Kerk in Dalfsen werd al in 1178 gebouwd. In gotische stijl, oost-west richting en op een hoger gelegen stuk land. Door de jaren heen is er van alles aan de kerk veranderd. Toch wordt deze nu nog steeds gebruikt door de protestantse gemeente van Dalfsen.

De eerste kerk

Al voor 1178 werd in Dalfsen de eerste kerk gebouwd. Dit komt door de kerstening, waarbij veel mensen zich tegelijk bekeerden tot het christendom. In de 12e eeuw werd de Grote Kerk in Dalfsen gebouwd in gotische stijl op de restanten van een romaanse kerk. De kerk op een stuk hoge grond zodat het gebouw ook bij overstromingen droog bleef. De priester aan het altaar moest in die tijd met zijn gezicht naar het oosten staan, daarom is de kerk in oost-west richting gebouwd.

Kerkhof en Reformatie

Op het kerkhof rond de kerk werden de gewone leden van de kerk begraven. Rijke leden werden in de kerk begraven. Verschillende leden van de familie Van Rechteren zijn begraven in een kapel tegen de kerk aan. Aan het einde van de 16e eeuw kreeg de Reformatie ook vat op Dalfsen. Veel rooms-katholieke mensen werden gereformeerd en ook de enige kerk in het dorp ging daarin mee. Door de jaren heen is de kerk regelmatig verbouwd en vandaag de dag wordt de kerk nog steeds gebruikt door de protestantse gemeente in Dalfsen.

paint splashpaint splash