Buurtschap Den Hulst ontstond halverwege de 17e eeuw langs de zogenaamde Beentjesgraven. De oprichters van de Leusener Compagnie lieten het tot kanaal uitgraven, zodat het geschikt was voor de turfvaart. Er werd een sluiswachterswoning gebouwd voor een Hulsjen of Hulsken. De naam Den Hulst is waarschijnlijk hiervan afgeleid.
Boerenerven
Vanaf het Oosterveen werd het veen verwijderd en de grond geschikt gemaakt voor landbouw. Zo ontstonden de eerste boerenerven omstreeks 1650.
Ontstaan Dedemsvaart
In 1809 heeft Willem Jan baron van Dedem de oude kanaalbedding weer gebruikt voor de aanleg van het kanaal de Dedemsvaart. Hij liet op de plek van het oude sluisje een nieuwe sluis aanleggen, “Sluis 3”, en trok het kanaal verder door naar het oosten, naar de Avereester venen, waar de veenlaag veel dikker was. Bij het hoogtepunt van de veenafgraving in de gemeente Avereerst ontstond het dorp Dedemsvaart. Dat de eigenaren die in het veen lieten afgraven welvarend waren, is nog te zien aan het Japans theeservies, aanwezig in Museum Palthehof.