paint splash
paintVan Dedem Landgoederenpaint splashpaint splashpainting

Van Dedem Landgoederen

De familie Van Dedem had drie landgoederen in het bezit. De landgoederen Den Berg, ten zuiden van de Vecht bij Dalfsen, het Jagtlust in Ruitenveen en de Rollecate in Den Hulst, beide bij Nieuwleusen, waren op een gegeven moment alle drie eigendom van de familie Van Dedem.

In 1703 kocht luitenant kolonel Willem Jan baron van Dedem havezate Den Berg en kreeg daarmee toegang tot de invloedrijke Ridderschap van Overijssel. Zijn zoon Gijsbert trouwde met Theodora Judith Margrieta van Isselmuden en via haar kwam het landgoed Jagtlust, aan de rand van het Ruitenveen, in de familie. Toen mr. Willem Jan baron van Dedem (1776-1851) in 1809 begon met het graven van het kanaal de Dedemsvaart, bracht hij ook de woeste gronden langs het kanaal tot ontwikkeling. Zo ontstond een nieuw landgoed dat aansloot op het Jagtlust. Hij liet het familiehuis Rollecate in Vollenhove afbreken en bouwde dit weer op aan zijn kanaal, tegenover de Jagtlusterallee.

Kanaalproject

Het kanaalproject was zo groot, dat van Van Dedem in geldnood kwam. In 1833 is het Jagtlust verkocht. De provincie Overijssel nam in 1845 het kanaal over, samen met de bruggen, sluizen en gebouwen. Toen het economische belang van de scheepvaart afnam, kwam er in 1931 een bredere weg langs het kanaal. Toen werd ook het huis Rollecate afgebroken. De rentmeesterwoning, de bijgebouwen en de grote veestal aan de Schapendijk zijn bewaard gebleven.

paintpaint splashpaint splashpainting