paint splash
paintKunstwerk De Kruiskuilpaint splashpaint splashpainting

Kunstwerk De Kruiskuil

Tot 1997 was Lemelerveld verdeeld over vier verschillende gemeenten: Dalfsen, Ommen, Heino en Raalte. Een referendum bracht hier verandering in. Op het viergemeentenpunt staat Kunstwerk de Kruiskuil dat de tijd van de vier gemeenten symboliseert.

Vier gemeenten

Tot 1997 was Lemelerveld verdeeld over vier verschillende gemeenten. Het westelijke deel hoorde bij de gemeente Dalfsen, het oostelijke deel viel onder gemeente Ommen en een aantal stukken van het buitengebied hoorden bij de gemeenten Heino en Raalte. Een referendum in het dorp maakte hier een einde aan. Het hele dorp Lemelerveld maakte vanaf dat moment deel uit van de gemeente Dalfsen.

Paraplu en brochure

Op 27 december 1996 reikte burgemeester Leo Elfers een paraplu en brochure uit aan dhr. R. Smeding, voorzitter van het plaatselijk belang. Ook alle andere inwoners van Lemelerveld ontvingen de paraplu en brochure omdat zij vanaf dat moment allemaal onder de paraplu van gemeente Dalfsen vielen.

Kunstwerk

Op 16 april 1999 onthulden de buurvrouwen Velthuis, Kampjes, Grote Bromhaar en Zakenberg het kunstwerk De Kruiskuil op het oude viergemeentenpunt. De vier schijven van het kunstwerk symboliseren de vier gemeenten.