paint splash
paintPalthehuispaint splashpaint splashpainting

Palthehuis

Jan Arend Palthe liet naast de kerk een eigen huis bouwen toen hij dominee was in Nieuwleusen.

Dominee Palthe

In 1754 kreeg Nieuwleusen een nieuwe dominee, Jan Arend Palthe. Zijn komst was de start van een rustige periode nadat er een lange tijd was geruzied over de benoeming van een nieuwe dominee. De nieuwe dominee kwam uit een rijke Twentse familie van burgemeesters en dominees. Jan Arend Palthe investeerde veel geld in grond en goederen en liet zijn eigen huis bouwen naast de kerk, het Palthehuis. Dit huis stond naast de Grote Kerk op de plek van het wandelpad dat loopt vanaf het Westeinde naar het Palthebos. Het Palthehuis werd later ook wel Het spieker genoemd.

Heemraad en Markerichter

Palthe was niet alleen dominee, hij was ook heemraad en tijdelijke markerichter. En gaf advies aan de dijkgraaf. Als markerichter was hij tijdelijk voorzitter van de marke, een samenwerking van verschillende boeren voor het beheer van de gemeenschappelijke grond.

Het huis

De dominee bleef tot zijn overlijden in 1803 in het dorp wonen. Kleindochter Gulia liet later als laatste familielid haar bezittingen in Nieuwleusen na aan de Hervormde Kerk en aan haar pachters. Rond 1962 is het huis afgebroken.