paint splash
paintPKN Kerk Oudleusenpaint splashpaint splashpainting

PKN Kerk Oudleusen

Vroeger moesten inwoners van Oudleusen lopend naar Dalfsen om naar de kerk te gaan. Op een gegeven moment gingen ze hun eigen diensten organiseren op de deel van een boerderij. In 1870 werd het eerste kerkgebouw gebouwd, De Olde Prêke. Vanaf 1952 maakten ze gebruik van het huidige kerkgebouw.

Lopend naar Dalfsen

Vroeger was er alleen een kerk in Dalfsen. Inwoners van Oudleusen moesten ruim een uur lopen om naar de kerk te gaan. En als ze eenmaal op de bestemming waren, was de kerk vaak stampvol waardoor ze de hele dienst moesten staan. Ze hadden veel voor de kerkdienst over!

Eerste kerkdiensten in Oudleusen

Toch organiseerden deze mensen op een gegeven moment hun eigen kerkdiensten in Oudleusen. Dit begon op de deel van een boerderij. Later werd voor honderd gulden een stuk grond vlakbij de Hessenweg gekocht. Vanaf 1870 werden de diensten gehouden in het nieuwe gebouw, De Olde Prêke. Dit is nu een compleet verbouwd woonhuis.

De bestaande kerk

Vanaf 1948 werd er geld ingezameld voor de bouw van de kerk. Deze werd in 1952 in gebruik genomen. Er was nog geen elektriciteit in Oudleusen dus de kerk werd verwarmd met kachels en verlicht met olielampjes. Tijdens het zingen werd muziek gemaakt met een harmonium. Die werd al snel vervangen door een elektronisch orgel en later in 1981 door een pijporgel. In dat jaar is ook de het huis voor de dominee naast de kerk gebouwd. De torenklok komt uit 1961.

paintpaint splashpaint splashpainting