paint splash
paintTweede Wereldoorlogpaint splashpaint splashpainting

Tweede Wereldoorlog

Van 10 mei 1940 tot 13 april was Dalfsen bezet. Ook in Dalfsen waren de gevolgen van de oorlog groot. Er waren Joodse families die onderdoken in Dalfsen. De verzetsgroep streed voor de vrijheid. En dagelijks vlogen veel bommenwerpers over richting Duitsland.

Van 10 mei 1940 tot 13 april 1945 was Dalfsen bezet. Ook in Dalfsen waren de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog groot.

Vliegtuigen

Ook boven Dalfsen werd er in de lucht veel oorlog gevoerd. Bommenwerpers vlogen af en aan naar Duitsland en weer terug naar hun basis in Engeland. Overdag waren dit vooral de Amerikanen en ’s nachts vooral de Engelsen. In totaal zijn er in Dalfsen 30 geallieerde vliegers gesneuveld. 22 van hen zijn begraven op de begraafplaats aan de Ruitenborgstraat, 14 Britten, 5 Australiërs en 3 Canadezen. De anderen zijn op een andere plek in Nederland of in de USA begraven. In 2020 zijn er gedenktekens geplaatst bij de plekken waar vliegtuigen zijn neergekomen. Ook de Duitse vliegtuigen zijn gemarkeerd. In 2020 stond de berging van een Duits vliegtuig gepland. Dit vliegtuig, een ME 109, is neergestort in Millingen.

Joodse inwoners en onderduikers

In Dalfsen woonden voor de oorlog drie Joodse families: familie Steren, de heer en mevrouw Van Essen en de heer en mevrouw Oostveen-Steren. Zij hebben de oorlog overleefd dankzij Dalfsenaren. Op de Gerner Veldhoeve van de familie Huisman waren zeven Joden ondergedoken. Door verraad zijn zes van de zeven Joden en de heer Huisman op 5 maart 1943 opgepakt. Hierover is het boek Zes van de Zes Miljoen geschreven. Voor andere slachtoffers zijn verschillende struikelstenen gelegd in de regio. Voor Fred Kaufmann in Borne en voor Andries Frank, zijn vrouw Fre Levie en Isak en Aron Frank in Hardenberg.

Verzet

Al direct na de bezetting van Nederland kwam er ook in Dalfsen een verzetsgroep van de grond. Gemeenteambtenaar Marius van der Veen was een van de verzetsleden. Hij is eind 1944 opgepakt vanwege het vervalsen van persoonsbewijzen. Op 8 maart 1945 is hij gefusilleerd met 116 anderen bij de Woeste Hoeve. Dit was een represaillemaatregel van de Duitsers vanwege de aanslag op Rauter. Sipke Baarsma was onderwijzer aan de bassischool in Emmen en erg actief in het verzet. Door verraad is hij aan het einde van de oorlog opgepakt in Zwolle. Op 10 april 1945 is hij samen met acht anderen gefusilleerd nabij de Oude IJsselbrug in Zwolle. De Van der Veenstraat en de Baarsmastraat zijn vernoemd naar deze verzetsstrijders.

V2-raketten

Tijdens de oorlog ontwikkelden de Duitsers allerlei nieuwe wapens. De V2-raket was een raket die werd afgevuurd vanuit een mobiele installatie. De raketten waren nog volop in ontwikkeling en vertoonden regelmatig problemen. Soms ontplofte de raket bij het afvuren of kwam te vroeg neer. In Dalfsen waren twee afvuurplaatsen. Van eind december 1944 tot 30 januari 1945 in Hessum, vlakbij Madrid. Vanaf deze plek werd op 31 december een V2-raket afgevuurd naar Antwerpen. En vanaf 30 januari tot 8 maart 1945 werden de rakketten ook afgevuurd vanaf Mataram.

Bekijk hier de video over de neergestorte Lancaster in Oudleusen
paintpaint splashpaint splashpainting