paint splash
paintWagon van de stoomtrampaint splashpaint splashpainting

Wagon van de stoomtram

Op 15 juni 1885 werd de N.V. Dedemvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij opgericht. De tramlijn maakte het mogelijk om bijvoorbeeld verder weg boodschappen te doen of om naar de markt te gaan. In 1947 reed de tram voor het laatst. Een wagon is bewaard gebleven en compleet gerestaureerd.

Nieuwe tramlijn

Op 15 juni 1885 werd de N.V. Dedemvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij opgericht. Er werd een tramlijn voor personen en goederen aangelegd tussen station Dedemsvaart-StaatsSpoor bij de Lichtmis en station Dedemsvaart Dorp. Het doel van de nieuwe tramlijn was het bevorderen van economische bloei en welvaart. Later is de tramlijn doorgetrokken naar Coevorden en Zwolle.

Spoormandjes

Vrouwen gingen vaak met de koets, trein of tram op weg naar de markt of om boodschappen te doen. Ze hadden vaak een gevlochten mandje bij zich om de boodschappen te vervoeren, beter bekend als spoormandjes. De mandjes werden gevlochten van gespleten twijg, stro en riet en hadden vaak een iets ronde deksel, twee hengels, een vlakke houten bodem, leren banden en een metalen knipsluiting.

Bewaarde wagon

In 1947 reed de tram voor het laatst. Veel wagons zijn daarna in deze regio jarenlang gebruikt als opslagschuur. De enige overgebleven en bewaarde wagon is vakkundig gerestaureerd en in 2020 ingericht als Verhalenwagon. Deze wagon heeft een plekje gekregen bij museum Palthehof. In een tuin in Dedemsvaart werden oude rails uit 1886 gevonden. Deze zijn geschonken aan het museum door de eigenaar.