paint splash
paintWatertoren bij de Lichtmispaint splashpaint splashpainting

Watertoren bij de Lichtmis

Schoon drinkwater is belangrijk om gezond te blijven. Watertorens zorgden voor de aanvoer van drinkwater via leidingen. In 1932 werd een watertoren van ruim vijftig meter hoog gebouwd bij de Lichtmis. Vanaf deze centrale plek werd een groot gebied voorzien van goed water.

Schoon drinkwater

In de tweede helft van de negentiende eeuw ontdekten artsen dat de kwaliteit van drinkwater samenhangt met het ontstaan van epidemieën. Er werden watertorens gebouwd voor de aanvoer van schoon drinkwater. In 1932 werd een watertoren van ruim vijftig meter hoog gebouwd bij de Lichtmis. Vanuit Witharen werd het water met een ondergrondse leiding aangevoerd. Bovenin de toren was een waterreservoir, dat zorgde voor constante waterdruk op het waterleidingnet. De Lichtmis lag centraal en was daarom de perfecte plek om een groot gebied te voorzien van goed leidingwater.

De Lichtmis

Vanaf 1970 werd de taak van de watertorens overgenomen door elektrisch aangedreven pompen en regelaars. De watertoren bij de Lichtmis werd niet langer gebruikt. Uiteindelijk nam ondernemer Hennie van der Most de toren over en transformeerde het tot panoramarestaurant en hotel De Koperen Hoogte. Daarbij bleef weinig bewaard van de oude watertoren.

paintpaint splashpaint splashpainting