paint splash
paintDe papenallee en de RK Kerk in Hoonhorstpaint splashpaint splashpainting

De papenallee en de RK Kerk in Hoonhorst

Na de reformatie konden de katholieken niet meer in de grote hervormde kerk terecht. Ze hielden 80 jaar lang kerkdiensten op geheime plekken. Daarna mochten ze een schuurkerk bouwen, zonder poespas.

De Papenallee is een oud kerkpad. Na de reformatie in 1580 konden de katholieken niet meer in de grote hervormde kerk in Dalfsen terecht. De katholieken hielden eerst geheime kerkdiensten op schuilplaatsen. Een van de belangrijkste was landgoed de Broekhuizen. Hier vonden ongeveer 80 jaar lang kerkdiensten plaats.

Schuurkerk in Hoonhorst

In 1770 kreeg Hoonhorst toestemming om een schuurkerk te bouwen. Deze moest er van buiten wel uitzien als een boerderij. De kerk mocht geen klokken hebben en de kerkgangers mochten buiten niet knielen of andere katholieke uitingen doen. Dalfsenaren konden de kerk alleen bereiken via het (kleine) Nierveer of met een bootje. In de zomer was er weinig water en in de winter stond er juist hoog water. Het was dus een hele onderneming om naar de overkant te komen. Pas na 47 jaar maakten Dalfsenaren plannen voor een eigen kerk. Deze kerk werd een bijkerk, vallend onder de moederparochie Hoonhorst. In 1859 werd Dalfsen weer een eigen parochie. Tot die tijd waren alle doop- rouw- en trouwdiensten verbonden aan de kerk in Hoonhorst.

Papenallee

De naam Papenallee komt van het woord ‘Papen’. Zo werden katholieken genoemd door protestanten. De Papenallee is er nog steeds; nu is het een half verhard fietspad.

paintpaint splashpaint splashpainting