paint splash
paintMolens van Dalfsenpaint splashpaint splashpainting

Molens van Dalfsen

Vroeger was Dalfsen een molenrijke gemeente. Tijdens de piek stonden er 14 molens in Dalfsen. Tegenwoordig zijn er nog 3 actief. Alle andere molens zijn afgebroken of verplaatst.

Dalfsen had vroeger heel veel molens. Op het hoogtepunt stonden er maar liefst 14 molens. Dit was rond 1870. In totaal hebben er minstens 16 molens en 2 rosmolens in de gemeente gestaan. Deze molens hadden allerlei verschillende functies, zoals windkoren-, pel-, olie- of windzaagmolens. Vandaag de dag staan er nog 3 molens in Dalfsen.

Verdwenen molens

In 1464 stond de eerste molen in Rechteren. Dit was een standerdmolen, dit is het oudste molentype. Op deze plek kwam later een familiegrafkelder. Deze molen is afgebroken in 1868. Na de molen in Rechteren volgden er vele andere molens. Zoals de Lenther Molen in de buurtschap Lenthe. Deze werd door financiƫle problemen geveild. De Oude Dalfser Moole of Oostermolen is de eerste molen bij het dorp Dalfsen. Deze molen werd afgebroken rond het jaar 1875. Ook kwam er een Nieuwe Lenther Molen. Deze viel later onder de gemeente Heino door een grenswijziging. Dit gebeurde ook met de koren- en pelmolen van Jan van den Berg. Uiteindelijk kwamen er ook een oliemolen, houtzaagmolen en windkorenmolen in de gemeente Dalfsen. Allen werden weer afgebroken.

Actieve molens

Op dit moment zijn er nog 3 molens actief in de gemeente Dalfsen. De Westermolen in de kern van Dalfsen, de molen van Jan Massier bij het Westeinde, Nieuwleusen en de Molen van Fakkert in Hoonhorst.

Lees meer over de verdwenen molens van Dalfsen
paint splashpaint splash